Kirjoitus Kallio-lehdessä 11.5.2008


Kampin ratikoiden kanssa kävi sitten vähän niin kuin pelkäsin. Ei uskallettu kunnolla parantaa palvelua. Lopputulos on pannukakku, joskin hieman paremmin kohonnut kuin lautakunnalle alun perin tehty esitys.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Äänestysten jälkeen joukkoliikennelautakunta päätti, että seiska säilyy nykyisellä reitillään ja kolmonen alkaa kiertää Töölöstä Kampin kautta ja edelleen alas rautatieaseman kautta omalle reitilleen Aleksanterinkadulle.

 

Harmillista on se, että ratikat katoavat nyt kokonaan Arkadiankadulta. Enkä todentotta ole vakuuttunut siitä, että kolmosen reittitunnuksen vaihto kesken matkan toimii. Toisaalta voi se linjaa selkeyttääkin. Jatkossa siis kolmonen on Kalliossa aina 3B, kuljettiin sitten kumpaan suuntaan tahansa.

 

Itse siis kannatin sitä, että kolmosen hyvä reitti olisi säilytetty nykyisellään ja seiska kiertänyt Töölön kautta Kamppiin. Tämä olisi edellyttänyt nelosen ja kympin liikenteen vahvistamista Mannerheimintien liikenteen sujuvuuden varmistamiseksi. Kysymys oli siis pitkälti rahasta. Siitä, mihin resursseja halutaan ohjata. Kun palvelua parannetaan, se maksaa jotain.

 

No, ratikkareittejä onneksi voidaan muuttaa. Jos tehty ratkaisu osoittautuu toimimattomaksi, uskon valmiuden nopeisiinkin muutoksiin olevan suuri.

 

***

 

Hauskojakin ratikkauutisia on tarjolla. Taideteollisessa korkeakoulussa juhlitaan taas valmistuvia maistereita. Master of Arts -juhlinta näkyy kaupunkikuvassa. Taideratikka kulkee Arabianrannan linjoilla 6 ja 8 ja se toteutetaan nyt kolmatta kertaa. Kyytiin pääsee 25. toukokuuta saakka.

 

Tällä kertaa festariratikan teemana on optiset illuusiot. Ulko- ja sisäteippausten lisäksi myös penkit on verhoiltu. Ja kehotan matkustamaan ratikalla itse näyttelyyn saakka. Tuoreiden taiteen maistereiden lopputyöt häkellyttävät.

 

Äitienpäivänä taas tarjolla on ruusuisia ratikoita. Ja vieläpä maksutonta kyytiä! HKL tarjoaa jo perinteiseen tapaan ruusuja kahdessa ratikassa: matalalattiaisella väliosalla varustetussa nivelvaunussa numero 80 sekä Ludvigshafenin raitiovaunussa numero 150. Ruusuvaunut kiertävät reittiä Töölön halli – Eläintarha – Alppila – Urheilutalo – Hakaniemi – Kruununhaka – Kauppatori – Aleksanterinkatu – Runeberginkatu – Töölön halli.

 

Ruusujen lisäksi vaunuissa on musiikkia. Ensimmäinen lähtee kierrokselle klo 11 ja seuraava klo 11.30. Kyytejä on tarjolla niin kauan kuin ruusuja riittää. Ekstrapysähdys on luvassa Kauppatorilla, missä ruusuja jaetaan myös ohikulkeville äideille.