Kirjoitus julkaistu Kallio-lehdessä 27.4.2008

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kaupunginvaltuusto keskusteli viime viikolla kuntalaisten tekemistä aloiteista. Näitä käsitellään kerran vuodessa, eikä aloitteita nytkään ollut ruuhkaksi asti kertynyt. Asialla olivat kolmen eri aloitteen laatijat. Pikkukaupungeissa moisten jättäminen on kuulemma yleisempää. Ehkä siellä kunnallinen päätöksenteko muutenkin tuntuu tutummalta. Valtuutetut ovat tunnettuja ja heidän puoleensa on helppo kääntyä.

 

Meillä Helsingissä harva tunnistaa edes valtuustoryhmien puheenjohtajat. Puhumattakaan rivivaltuutetuista. Muistatko itse, ketä viime kunnallisvaaleissa äänestit?

 

Kuntalaisaloitteilla ei ehkä koeta olevan mitään vaikutusvaltaa. Mutta kyllä ne tälläkin kertaa keskustelun saivat aikaiseksi. Pidänkin kuntalaisaloitetta erinomaisena keinona kiinnittää päätöksentekijöiden huomio itselle tärkeään asiaan.

 

Mitä tämänkertaiset kuntalaisaloitteet sitten koskivat?

 

Roihuvuoresta esitettiin, että eräs peruskorjattava rakennus muutettaisiin vanhusten palveluasunnoiksi. Ehdotusta on perusteltu sillä, että samalla tontilla sijaitsee Roihuvuoren vanhusten keskus, jonka palvelut olisivat käytettävissä myös viereisen talon asukkaille sekä sillä, että Helsingissä on pulaa vanhusten palveluasunnoista. Lisäksi aloitteen tekijät arvioivat, että rakennuksen muuttaminen palveluasuntokäyttöön olisi kaupungille edullinen ratkaisu. Kyseessä siis puhdasta asukkaan ideointia.  

 

Vastauksessa todetaan muun muassa, että kaupunki on selvittänyt useiden vanhojen asuintalojen muuttamisia nykyiset vaatimukset täyttäviksi vanhusten palveluasunnoiksi.
Selvitysten tuloksena on aina ollut, että rakennuksen muuttaminen vanhusten palveluasunnoiksi ei ole taloudellisesti kannattavaa. Kyseessäkin olevan talon osalta selvitys on tehty eikä sitä palveluasunnoiksi muuttaa kannata.

 

Toisessa aloitteessa taas toivottiin Kivinokassa sijaitsevan mökkialueen suojelua lepakoiden takia. Siis lepakoiden. Aloite kirvoitti vilkkaan keskustelun siitä, millaisia asuntoja Helsinkiin pitäisi rakentaa ja minne. Kivinokan maankäytön suunnittelua ollaan parhaillaan aloittamassa ja sikäli tämä kuntalaisaloite oli aivan oikea-aikainen. Ja ainakin sen ansiosta me valtuustossa istuneet tiedämme, että Kivinokassa lepakoita on!

 

Kolmas aloite oli lähtöisin Lapsiperheiden Etujärjestöltä ja siinä perättiin kotivanhemmille samanlaisia oikeuksia alennuksiin kuntapalveluissa kuin esimerkiksi opiskelijoilla ja työttömillä on.  Käydyssä keskustelussa kuultiin vaatimus perheverotuksen saamisesta Suomeen sekä monenlaisia kantoja siihen, pitääkö lapsia ylipäänsä jäädä kotiin hoitamaan.

 

Aloitteesta itsestään oli saatu lausunnot lukuisilta eri lautakunnilta eikä uusien alennusryhmien luomista pidetä perusteltuina. Vähävaraisten lapsiperheiden tuki on hyvä järjestää muuten. Kaikki kotonaan lapsia hoitavat eivät nimittäin vähävaraisten joukkoon kuulu. Esimerkiksi me joukkoliikennelautakunnassa totesimme aikanaan, että niin kotivanhempien kuin muidenkin sosiaalisin perustein tukea tarvitsevien taloudellinen tuki tulee hoitaa sosiaalitoimen kautta. Kaupunginhallituksen lausunnossa kuitenkin luvataan, että Helsinki kiinnittää jatkossakin erityistä huomiota palveluiden järjestämiseen lapsiperheille sekä palveluista perittävien maksujen kohtuullisuuteen.

 

Jos siis johonkin kaupungissa vaivaavaan asiaan haluaa parannusta, on kuntalaisaloite siihen oiva keino. Ja kyllä päättäjiinkin kannattaa olla yhteydessä.