Kolumni Kallio-lehdessä 1.3.2008

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kunnallisvaalivuosi on toden teolla alkanut. Siitä todistavat niin demareiden päätös vastustaa keskustatunnelia, jonka rakentamispäätöstä ei sivumennen sanoen ole edes tehty, ja kannattaa ruuhkamaksuja sekä alle 16-vuotiaiden ilmaista joukkoliikennettä. Profiilia korotetaan. Varma merkki vaalien lähestymisestä on sekin, että keskustelu pääkaupunkiseudun kuntien mahdollisesta yhdistämisestä on pyörähtänyt käyntiin.

 

Helsinkiläisministerit Brax, Kiviniemi ja Vapaavuorihan ehdottivat, että ensi syksyn kunnallisvaalien yhteydessä pitäisi järjestää neuvoa-antava kansanäänestys siitä, pitäisikö tehdä selvitys Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten mahdollisen yhdistämisen hyödyistä ja haitoista. Ei siis edes ehdotettu sitä, että kysyttäisiin kaupunkilaisten mielipidettä varsinaisesta kuntien yhdistämisestä. Ja silti kaupunginjohtajat ennättivät enemmän tai vähemmän aloitteen tyrmäämään. Taitavat pelätä, että menee kaupunki alta.

 

Itse en lukeudu kaupunkien yhdistämisen suuriin kannattajiin, joksen vastustajiinkaan. Viime vaalien alla vastasin kaikissa vaalikoneissa ja muissa vaalien alla tehdyissä kyselyissä, että en kannata pääkaupunkiseudun kuntien yhdistymistä. Kannatin silloin ja kannatan edelleen tiivistä kuntarajat ylittävää yhteistyötä. Tässä yhteistyössä on muuten edetty sangen ripeästi. Joukkoliikenteen tulevista järjestelyistä on päästy sopuun, samoin lukiolaisten aiheuttamien kustannusten korvaamisesta ja päivähoidon joustavista järjestelyistä. Siitä iso kiitos kaupunginjohtajille. Tämä ei kuitenkaan estä minua kannattamasta ajatusta siitä, että kysyisimme kaupunkilaisten mielipidettä asiasta. Kunnallisvaalit ovat tähän hyvä paikka.

 

***

 

Omien kunnallisvaalitavoitteiden hahmottelunkin olen aloittanut. Ensi töikseni kaivoin esiin edellisten vaalien lupaukset. Tuolloin lupasin muun muassa toimia sen puolesta, että opiskelijoiden joukkoliikennealennus nousisi Espoon lailla 50 prosenttiin ja että uimahalleista poistettaisiin opiskelija-alennusten aikarajoitukset. Nämä molemmat toteutettiin.

 

Halusin myös porrastusta kirjastojen aukioloaikoihin. Siis niin, että sen sijaan, että kaikilla on lähes samat aukioloajat, voisi muutama olla auki viikonloppuisin ja vaikka suljettu maanantaisin. Tähän suuntaan on edetty ja entistä useampi kirjasto on auki myös sunnuntaisin. Lisäksi kaipasin juhlaviikkoja kevyemmin organisoituja tapahtumia ympärivuoden. Tämänkin osalta näen toivoa.

 

Joukkoliikennettä olen lautakunnan jäsenenä päässyt linjaamaan paljon. Iloinen olen siitä, että Jätkäsaaren tulevia ratkaisuja linjasimme ratikkapainotteisesti. Näin on tehtävä myös Kalasataman edistyessä.

 

Uudet tavoitteet siis vasta hahmottuvat. Niistä siis lisää myöhemmin.

 

***

 

Loppuun kiitos. Viime viikolla löysin K-kaupan maitohyllystä kauan kaipaamani: rasvatonta maitoa puolen litran purkissa. Pirkkatuoteperheen isät ovat aivan oikeilla jäljillä. Vielä kun saisi niitä pienempiä liha- ja leipäpakkauksia.