Kolumni Kallio-lehdessä 17.2.2008

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Kantakaupungin ruokakauppavalikoiman yksipuolistuminen harmittaa jatkuvasti. Arvostan kovasti sitä, että joka kulmalta löytyy perusalepa, mutta joukkoon mahtuisi palvelevampia ja monipuolisempia kauppoja. Edes lähimmissä S-Marketeissa ei palvelutiskia ole.

 

Minä ainakin haluaisin, että ihan perusjauhelihaa saisi irtomyynnistä Kalliossa muualtakin kuin Hakaniemen hallista. Kahden hengen taloudessa kun usein tarve on vähemmälle kuin 400 gramman pakkaukselle. Mielellään myös ostaisin muuta kuin valmispakattua. Sama juttu muuten koskee broileria. Joskus kiireessä valmiiksimarinoitu versio käy, mutta useimmiten haluan valmistaa ruoan alusta alkaen itse. Ja valmiiksimarinoiduistakin olisi kiva olla tarjolla muuta kuin sitä iänikuista hunajamarinoitua.  

 

Edelleen ihmettelen muuten myös sitä, ettei rasvatonta maitoa saa puolen litran pakkauksissa. Ja että leipää pakkomyydään suurtalouspakkauksissa myös meille pientalouksille. Jos jotain Brysselin ajastani kaipaan, niin lihakauppoja, kalatiskejä, lähileipureita ja vihannestoreja. Näistä palveluista olisin valmis myös maksamaan.

 

Olisiko siis aika todenteolla ryhtyä vaatimaan myös lähikaupalta entistä parempaa palvelua? Siis määrän ja pitkien aukiolojen rinnalle myös laatua?

 

Oman panokseni olen valmis tekemään. Olenkin ehdolla HOK-Elannon edustajiston vaaleissa ja lupaan valinnan kohdalleni osuessa toimia sen puolesta, että meidänkin lähikaupasta löytyisi lihatiski. Ehdokasnumeroni on 225. Edustajiston tehtävä on päättää suurista linjoista ja tuoda omistajan toiveita esiin.

 

HOK-Elannossa on yli puolimiljoonaa asiakasomistajaa, jotka ovat nimensä mukaisesti sekä asiakkaita että omistajia. Ja nyt valittava edustajisto nimenomaan käyttää meidän asiakasomistajien päätösvaltaa. Vaalit ovat muuten valtiollisten vaalien jälkeen suurimmat maassamme järjestettävät vaalit. Alueemme osuuskauppa on aikamoinen jättiläinen. Ihan hyvä niin.

 

Vaalit järjestetään 22.2.-7.3. ja niissä valitaan 60-jäseninen edustajisto ja varaedustajat neljäksi vuodeksi. Vaaleissa voi äänestää kahdella tavalla: perinteisesti postissa sekä ensimmäistä kertaa myös sähköisesti netissä. Tämä jälkimmäinen näyttää toivottavasti mallia myös tuleville valtiollisille vaaleille.

 

Ensi syksyn kunnallisvaaleissa sähköistä äänestystä jo kokeillaan kolmessa kunnassa, mutta nettiäänestämistä ei laajemmin suunnitella. Toivon mukaan HOK-Elannon vaalien kokemukset ovat niin rohkaisevia, että jatkojalostus valtiollisinkiin vaaleihin onnistuu. Oleellista tietenkin on kiinnittää erityistä huomiota äänestäjän vaalisalaisuuden säilymiseen.