Kallio-lehti 6.1.2007

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

 

Vietin joulua taas vierailla mailla. Tällä kertaa Arabiemiraateissa, tarkalleen ottaen Fujairahissa Intian valtameren rannalla. Loma oli juuri sitä, mitä tarvitsin: monta hyvää kirjaa, pitkiä yöunia, aurinkoa, merta ja kuntoilua. Jouluähkyä ei päässyt syntymään, kinkun sijaan herkuttelin arabi-, thai- ja intialaisella ruoalla unohtamatta tuoreita meren herkkuja. Kaikin puolin onnistunut viikko.

 

Rantahotellissa olosta muslimimaailmassa muistutti lähinnä aamiaisbuffetin "pork corner". Muslimihan ei sikaa syö, siksi peruspöydistä löytyi nautapekonia, kanamakkaraa ja lammasleikkeitä. Ihan hyviä kaikki. Suomalaista saunojaa jaksoi myös ihmetyttää naisten saunan ohje "pukeutua asiallisesti" saunaan, höyrysaunaan ja porealtaaseen. No. Maassa maan tavalla.

 

Kuten viime vuonna Thaimaassa, ovat auto-onnettomuudet Arabiemiraateissakin todellinen ongelma. Maa ylpeilee pienillä rikollistilastoilla, joiden alasajossa isoilla rangaistuksilla on oma osuutensa. Kaaharikuolemista sai kuitenkin viikon aikana lukea lehdistä päivittäin. Autiomaiden läpi rakennetuilla teillä kaahaamista on yritetty vähentää muun muassa erilaisin hidastein. Muslimimaassa ei kännissä ajamista esiinny. Joku polte veressä nämäkin kuskit silti ajavat. Ja aivan turhaan.   

 

Joukkoliikenne maan kaupallisessa keskuksessa Dubaissa on vielä lapsen kengissä. Mutta ei kauan. Keskustan rakennustyömaista yksi suurimmista kuului Dubain metrolle. Kaupungin halkovat tulevaisuudessa vihreä ja punainen linja.  Sinistä ja violettiakin jo suunnitellaan.

 

Länsimetro on pieni projekti tämän työmaan rinnalla. Dubaissa ei mitään tynkälinjaa rakenneta. Punaisella linjalla on 29 asemaa, joista neljä maan alla ja pituutta linjalla on yli 50 kilometriä. Vihreän linja 18 asemaa kattavat nekin yli 22 kilometriä. Vertailun vuoksi voi todeta Helsingin metron 17 aseman yltävän yhteensä 21,1 kilometriin.  

 

Ja kun Dubaissa ollaan, luvassa on myös luksusta. Vaunuihin tulee kolme luokkaa: VIP, naisten ja lasten sekä turistiluokat. Järjestelmä on myös täysin automatisoitu ja - kuten meillä Helsingissäkin joskus tulevaisuudessa - ilman kuljettajia kulkeva.

 

Vierailla mailla suosittelen muuten aina joukkoliikenneretkiä. Ne ovat useimmiten paras ja edullisin tapa tutustua kaupunkeihin. Samalla näkee myös paikallista elämää.

 

***

 

Lomakirjoista suosittelen Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolaista. En ole pitkään aikaan nauranut niin paljon. Mikko Virtasen matka Mikael Anderssoniksi aiheutti useamman kerran vedet silmiin. Enkä koskaan enää voi katsoa maikkarin meteorologi Petri Takalaa vakavin naamoin. Ruotsin sää todella jää näkemättä!

 

Erinomainen oli myös Rosa Meriläisen ja Simo Frangenin Nollasta Ykköseksi. Lapsettomana kurkistus lapsiperheen ensimmäiseen vuoteen oli opettavainen - ja hauska.