Kolumni ilmestynyt Kallio-lehdessä 13.8.2007

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Taiteiden yötä vietetään tänä vuonna totutun torstain sijaan perjantaina. Yöstä on jo nykyisellään muodostunut turhaksi vappua muistuttava karnevaalitapahtuma. Siirto perjantaille uhkaa vahvistaa tätä kehitystä entisestään. Todella toivon, että pelko on turha. Taiteiden perjantai nimittäin helposti muuttuu koko perheen juhlasta nuorison viinanjuontikisaksi.

 

Taidetta yössä on ollut - ja on edelleen - tarjolla paljon. Nyt tapahtumia on 200 ympäri kaupunkia. Mukaan mahtuu perinteisempää taidetta oopperan ja baletin muodossa. Elokuvia tarjotaan Lasipalatsin aukion unelmien ulkoilmateatterissa. Kirjakaupat ovat auki, ympäristötaidetta näkee niin Lasipalatsilla kuin Töölönlahdella. Kirjastobussiin törmää Hesperian puistossa, urkumaratoniin Kallion kirkossa ja Slaavilaiseen kansanmusiikkiin kulttuurien museossa.

 

Minut voi bongata ainakin Hagelstamin antikvariaatin halpojen kirjojen yöstä, Oopperan amfiteatterin runoraadista ja Jaskan grillin ooppera-aarioiden äärestä. Parhaat muistot taiteiden öistä ovat liittyneet aina keskustan kirjakauppojen avoimiin oviin ja kirjailijahaastatteluihin. Niiltä odotan jälleen paljon.

 

Helsingin juhlaviikot muuttavat kaupunkimme kuvaa totuttuun tapaan kulturellimmaksi seuraavien viikkojen ajaksi. Tarjontaa on laidasta laitaan. Itse iloitsen suuresti siitä, että kaupungin tekemä ylimääräinen puolen miljoonan euron panostus mahdollistaa useat uudet ilmaistapahtumat.

 

Esimerkkinä ilmaistapahtumista mainitsen Huvila-teltan ilmaispäivän sunnuntaina 2. syyskuuta. Tarjolla on tuolloin kaiken maailman musiikkia tauotta iltapäivästä iltaan. Ilmaispäivä on suunnattu kaikenikäisille. Ohjelmasta vastaa monitaituri Pekka Kuusisto. Ohjelmassa on mm. Vivaldia, Mendelssohnia ja Schönbergia. Lavalla vierailevat myös mm. Jonna Tervomaa, Katri Helena, Marzi Nyman, Ismo Alanko Teolla ja Jay Gilligan. Takuuvarmaa nautintoa siis tiedossa.

 

Juhlaviikot alkoivat Tokoinrantaan elokuun alussa pystytetyn 1000 perhettä - maailman perhealbumi -näyttelyn kautta. Kyseessä on valokuvaaja Uwe Ommerin pitkäjänteisen työn tulos. Saksalainen Ommer kiersi neljän vuoden aikana viidessä maanosassa, yhteensä 130 maassa, ja ikuisti filmille tuhat ainutlaatuista perhepotrettia. Näyttely on nähty viime vuosina eri puolilla maailmaa, muun muassa Saksassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Ja nyt siis meillä Helsingissä.

 

Perheet on ikuistettu omassa kotiympäristössään, käyttäen samaa kameraa ja valaistusta valkoista taustaa vasten. Jokainen perhe kuvastaa aidosti ja ajankohtaisesti yhteisönsä kulttuuria ja elämäntapoja vuosituhannen vaihteessa. Näyttelyn tuhannesta kuvasta Tokoinrannassa on esillä 50 kappaletta. Tässä taidetta tuodaan kaikkien ulottuvilla - ja mikä parasta: kellon ympäri. Kannattaa tutustua.

 

Alkavalla viikolla juhlitaan kapakoissa Art goes kapakan hengessä. Näitä viikkoja olen ennenkin peräänkuuluttanut Helsinkiin lisää. Pimeään kaamosaikaan aidosti kaivattaisiin jotain piristystä. Eikö esimerkiksi tammikuussa voisi järjestää juhlaviikkoetkot juuri AGK-tyyliin?