kolumni ilmestynyt Kallio-lehdessä 5.11.2006


Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käytiin viime viikolla. Varsinainen äänestyspäivä on tuleva Isänpäivä, sunnuntai 12.11. ja sitä seuraava maanantai 13.11. Kalliossa äänestäminen on mahdollista sunnuntaina klo 20 saakka ja maanantaina klo 12-18 Kallion kirkossa. Ennakkoäänestyspaikkoja oli tällä kertaa jopa kauppakeskuksissa. Kirkko todella tuli niiden kautta kaupunkilaisten luokse. Siitä täydet pisteet Helsingin seurakuntayhtymälle.

Kalliossa ehdokkaita on asettanut kaksi listaa, Sanoista tekoihin ja Sekalainen seurakunta. Oma ehdokkaani löytyy jälkimmäiseltä. Kaksissa aiemmissa vaaleissa olen itsekin ollut ehdolla ja päässyt kummallakin kerralla varapaikalla. Nämä vaalit jätin ajanpuutteen vuoksi väliin. Työni ja muiden luottamustehtävien ohella en yksinkertaisesti ehtisi kokouksiin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö olisi näistäkin vaaleista innostunut.

Sekalaisen seurakunnan ehdokaslista on nimenomaan sekava. Mukana on eri poliittisia suuntauksia edustavia, mutta myös sitoutumattomia. Lista on koonnut jo useissa seurakuntavaaleissa joukon erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, joita yhdistää unelma seurakunnasta, joka on kaikenikäisten ja kaikenlaisten ihmisten kohtauspaikka.
 
Kallion seurakunta on siitä ainutlaatuinen, että neljän vuoden vaalikauden aikana muuttoliikkeen ansiosta seurakunnan väkimäärä ehtii uusiutua kertaalleen. Toki paljon meitä myös tänne jää, mutta aivan erityinen haaste on tehdä seurakunnasta entistä palvelevampi ja eri väestöryhmiä vieläkin paremmin huomioiva kaupunkikirkko.

Hyviä kokemuksia ja päätöksiä onkin Kalliossa tehty. Esimerkiksi monipuolinen kurssitarjonta, johon kuuluu maalaus-, laulu- ja kirjoittajaryhmiä, on ainutlaatuisesti palvellut koko kaupungin seurakuntaelämää ja on osaltaan ollut madaltamassa astumista kirkkoon. Samoin asukastila Myötämäki on kaikille avoin. Kalliossa on myös pitkään tehty sateenkaarityötä. Vaaleissa ratkaistaan myös se, miten näiden toimintojen tulevaisuus jatkuu.

Seuraavan neljän vuoden aikana kaikkien Helsingin seurakuntien haasteena on seurakuntarakenteen uudelleen miettiminen. Ei ole mitään järkeä nimittäin säilyttää koko nykyistä seurakuntaverkkoa. Suomenkielisten seurakuntien sopiva lukumäärä olisi jossain kymmenen kieppeillä. Kannattaisin itse myös sitä, että tutkittaisiin mahdollisuus perustaa Helsinkiin vain yksi suomenkielinen seurakunta. Yhdistämisten osalta toivon valittavilta päättäjiltä rohkeutta. On sääli, jos työ jää puolitiehen ja päädytään kovin varovaisiin ratkaisuihin.

Kirkkovaaleissa olennaista on käyttää ääntään. Äänestysprosentti on nimittäin pyörinyt aiemmissa vaaleissa suorastaan hävyttömän alhaalla, jossain kymmenen prosentin tietämillä.

Oman ehdokkaan etsimistä helpottaa myös Helsingin seurakuntayhtymän sivuilta löytyvä vaalikone. Se kertoo sen, millaiselle luottamushenkilölle olet ääntäsi antamassa. Eikä tämä vaalikone ole myöskään turhan ryppyotsainen, sieltä nimittäin selviää se, onko ehdokas urheiluhullu vai kulttuurisyöppö. Tutustu osoitteessa:
www.helsinginseurakunnat.fi/vaalit