Kolumni ilmestynyt Kallio-lehdessä 20.11.2006

Marraskuu on ehdottomasti kuukausista tylsin. Kaikkialla sataa, on pimeää ja harmaata. Päivät lyhenevät, kesäloma on pelkkä kaukainen muisto eikä rusketusrajoista ole tietoakaan. Jouluunkin on vielä vähän liian pitkä matka. Tosin tavarataloketjut ja ostoskeskukset yrittävät parhaansa mukaan vakuuttaa meidät siitä, että joulukoristeet ja -lahjat on hankittava nyt. Joulukauppa alkaa vuosi vuodelta aiemmin. Kohta kai ensimmäiset koristeet ovat hyllyissä juhannuksena.

Omaan marrasmasennukseeni auttaa joulukauppaa paremmin puhtaasti se, että kotona on puhdasta, kirkkaat valot ja esimerkiksi puntti leikkokukkia. Kodin ulkopuolella ei taas voi vähätellä katovalojen merkitystä. Pimeillä kaduilla kaupunki tuntuu, jos mahdollista, vieläkin harmaammalta ja pimeämmältä.

Hermostuin itse ihan täysin katuvalojen pimeyteen pari viikkoa sitten, kun kiipesin tuulessa ja tuiskussa kotiini Katri Valan puiston viereen. Yksikään katuvalo ei palanut. Ei siis ihme, että satunnaiset kyläilijät saavat kotikadustani pelottavan ja epämiellyttävän kuvan. Soitto rakennusvirastoon onneksi korjasi
asian.

Vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen esitti jokin aikaa sitten kaupunkien pelottavien paikkojen maalaamista vaaleanpunaisiksi. Esimerkkikohteina olleet kuvat pinkeistä junasiltojen alustoista kieltämättä viehättivät. Katukuva ainakin muuttuisi.

Sinänsä Meriläisen ajatus on kaunis. Ehkä kuitenkin hieman yltiöromanttinen. Tausta-ajatus on kuitenkin enemmän kuin kannatettava. Kaupungissa ei tarvitse pelätä. Edes kaduilla Kallion. Kaikilla on oikeus turvalliseen elinympäristöön ja kaupunki varmasti myös elävöittyisi, jos pimeät kujat näin kirkastuisivat.

Maalaamista helpompi ja nopeampi keino parantaa kaupungin turvallisuutta ja viihtyisyyttä on kuitenkin huolehtia siitä, että katuvalot palavat. Kaupunkilaisilla pitäisi olla myös helposti löydettävissä se, minne palamattomista lampuista voi valittaa.

***

Kalliossa on alkavalla viikolla tarjolla myös ihan konkreettista kaamoksen torjuntaa. Kallio kipinöi
-kulttuuriviikon tarjonnasta löytyy monia valopilkkuja. Elokuvaat, musiikki, kuvataide, slangi-illat ja
kävelytapahtumat lämmittävät marrasiltoja.

Yksi kulttuuritarjonnan helmistä on Aleksis Kiven peruskoulun tuottama produktio Bagdadin parturi. Näytelmä vie katsojat Lähi-itään neljän kertomuksen kautta. Esityksiin 21. ja 23. marraskuuta Aleksis Kiven koululla klo 19 on vapaa pääsy.

Laura Rissanen
Kirjoittaja on joukkoliikennelautakunnan kokoomuslainen jäsen,
joka ei halua pelätä kävellessään Kallion pimeillä kaduilla