Toimittaja Jaana Savolaisen mukaan tarkastusmaksu, 80 euroa, on kova hinta unohduksesta (HS 9. 10.). Toki on. Mutta myös arvio ainakin kuudesta miljoonasta eurosta menetettyinä lipputuloina on kova summa.

 

Todennäköisesti summa on tätäkin korkeampi. Ainakin minä keksisin sille nopeasti paljon hyvää käyttöä joukkoliikenteen kehittämisessä.

 

Tarkastusmaksun suuruudessa olennaista on se, minkä viestin lähetämme kaupunkilaisille. Tarkastusmaksun pitäminen lain sallimassa maksimissa kertoo yksiselitteisesti siitä, että liputta matkustaminen ei ole hyväksyttävää. 

 

Valtaosa helsinkiläisistä maksaa matkansa ja arvostaa sitä, että noin puolet julkisen liikenteen kuluista katetaan verovaroin. 
     

Harmi vain, että veronmaksajat ja lipunostajat maksavat myös pummien matkat. Ilmaista matkaa, kuten ilmaista lounastakaan, kun ei vielä ole keksitty.

 

Toki inhimillisiäkin erehdyksiä sattuu. Mutta oman lipun voimassaoloajan seuraamiseen on hyvä keino: kun muistaa näyttää matkakorttia lukulaitteeseen bussien lisäksi junassa, ratikassa ja metrossa, niin laite hälyttää, kun aikaa on enää muutama päivä jäljellä. Suosittelen.
     

 

LAURA RISSANEN

joukkoliikennelautakunnan jäsen (kok)
     Helsinki