Kolumni ilmestynyt Kallio-lehdessä 5.3.2006


Hiihtolomasäät ovat todella suosineet. Tänä talvena sekä laskiaissunnuntaina että -tiistaina päästiin laskemaan upeassa auringonpaisteessa ja kirpakassa pakkasessa. Sunnuntaina mäet tosin taisivat jääkiekkofinaalin ajaksi tyhjentyä. Harmitti kyllä vietävästi Ruotsin voitto, mutta kyllä hopeakin voitettiin.

Pulkkamäen jälkeen olisi tehnyt mieli kunnon kuppia kaakaota. Ehkä myös laskiaispullaa. Kalliosta eikä etenkään Sörnäisistä vain tunnu oikein kunnollista kahvilaa löytävän. Kurvissakin ollut kahvila muuttui taannoin pubiksi. Ihan mukavaksi tosin, mutta ei se kahvilaa korvaa.

Kahviloiden puutteen on huomannut moni muukin. Tuttavapariskuntakin on suunnannut asuntonäyttöihin eteläisempään kantakaupunkiin, sillä vaikka Kalliossa muuten palvelut ovat kunnossa, kunnon kahvihetken perään on lähdettävä kauemmas. Toivottavasti yrittäjiä vielä näille nurkillekin tulisi!

Auringon ja olympiamenestyksen lisäksi viime viikonloppuna hymyilytti Helsingin kolmen suuren valtuustoryhmän välinen sopimus ensi vuoden budjettiraameista. En olisi itse osannut paremmin painopistealueita valita. Määrärahalisäykset keskitettiin nyt kolmelle sektorille eli opetukseen, joukkoliikenteeseen ja sosiaalitoimeen.

Joukkoliikenteen osalta tämä tarkoittaa sitä, että hinnankorotuspaineet helpottavat eikä liikennettäkään tarvitse karsia. Opetuksessa taas rahat ohjetaan 1.-6. luokkalaisille, eli juuri niille luokille, missä määrärahojen niukkuus on todella tuntunut. Kaiken kaikkiaan kaupunkilaisten kannalta viime viikko siis tiesi hyviä uutisia!

Aivan erityisesti muuten hymyilytti kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ilmoitus siitä, että kaupunki tekee perusteellisen selvityksen mahdollisuudesta rakentaa metrolinja lentokentälle. Sitähän olen itse jo pitkään ajanut. HKL on markkinointimielessä jopa painattanut t-paitoja, joissa Helsingin metroverkostu ulottuu tietenkin länsimetron myötä Espooseen, idässä Santahaminaan ja pohjoisessa Töölön kautta lentokentälle. Todella toivon, että metron kehittämiseen uskalletaan Helsingissä panostaa.

Maan hallitus taas esittää kauppojen sunnuntaiaukioloon pieniä lisäyksiä. Nythän kaikki kaupat saavat olla sunnuntaisin auki touko-elokuussa ja marras-joulukuussa. Kauppa- ja teollisuusministerin esitys avaisi sunnuntaisin ovet myös syys- ja lokakuussa. Koko vuotta ei vieläkään uskalleta avata. En oikein ymmärrä miksi. Eiväthän nytkään kaikki kauppiaat käytä oikeuttaan olla auki. Hyvä esimerkki tässä on kerrankin löydettävissä Ruotsista. Siellähän aukiolot vapautettiin jo 70-luvulla, mutta silti jopa Tukholmassa saa sunnuntaisin oikein etsimällä etsiä aukiolevia kauppoja. Monimutkaisesti säädellyt aukioloajat tuntuvat vain kiusanteolta ja muistuttavat ikävästi holhousyhteiskunnasta. Kuten muuten sekin, että viinejä ei edelleenkään saa maitokaupoista.