Kolumni ilmestynyt Kallio-lehdessä 30.10.2005


Valittu otsikko on moneen kertaan käytetty, mutta tuntui jotenkin oikealta. Kolumniaiheen miettiminen kerran kahdessa viikossa ei aina nimittäin ole maailman helpointa.

Ajattelinkin tänään sitä, että ammattina kolumnisti olisi varmasti yhtä lennokkaan aloituksen ja nasevan loppukaneetin metsästystä. Ainoa "tuntemani" kolumnisti tosin on Sinkkuelämän Carrie Bradshaw, jonka elämä oli kaikin puolin lennokasta.

Mietin myös sitä, miksi kaikki parhaat ideat syntyvät aina öisin. On rasittavaa herätä keskellä yötä jonkun briljantin ajatuksen kanssa ja sitten huomata aamulla, että tuo briljanteista briljantein idea on kaikonnut taivaan tuuliin. Onneksi kännykän muistutukset ovat olemassa, niistä on tullut ainakin minulle korvaamaton apu.

Mutta ajattelin minä ihan asioitakin tänään. Nimittäin esimerkiksi sitä, miten hienoa on se, että ns. kännykkälippu käy tulevaisuudessa kaikissa joukkoliikennevälineissä. Eipä tarvitse enää jäädä värjöttämään bussipysäkille yönsyrjällä, jos ne viimeiset kolikot tuli käytetyksi vielä yhteen tuoppiin.

Ihmettelin myös ranskalaisten vessojen katoamista Helsingin katukuvasta lähdes 20 vuoden jälkeen. Tiedäthän, ne sirot pömpelit, jotka alun perin olivat ns. soivia vessoja? Tilalle tulee rujot ja huomattavasti suuremmat "helsinginvihreät" käymälät. Suomalaista tekoa, kuulemma. Ovat kuitenkin huomattavasti vähemmän houkuttelevia kuin edeltäjänsä. En ollenkaan ymmärrä, miksi kaupunkikuvaa näin pitää rumentaa. Mutta ehkä olisi pitänyt osata vaikuttaa ajoissa.

Hämmästelin sitäkin, etten tiennyt pömpeleiden soiton lakanneen jo melko pian niiden pystyttämisen jälkeen. Olen jotenkin aina vessoja käyttäessäni kuvitellut musiikin puuttumisen olevan tilapäinen ilmiö.

Tiesitkö muuten, että käytetyimpiä ranskalaisista vessoista ovat Kauppatorilla ja Esplanadilla sijaitsevat. Voisi siis arvella niiden palvelleen myös turisteja. Aika jees, sanoisin. Kaupunkilomilla nimittäin hyviä ja helposti löydettäviä yleisövessoja oppii arvostamaan.

Pohdinnan aihetta on tarjonnut myös Helsingin Sanomat, joiden toimittajien ammattitaidon puute jaksaa aina ihmetyttää. Nyt uutisoitiin niistä jo surullisen kuuluisista HKL:n lipun korotuksista. HS väitti, että HKL:n esitys budjettiin olisi nostanut kertalipun hintaa 20 %. Näinhän ei ole, kuten olen tälläkin palstalla usein kertonut. Lautakunnan hyväksymä esitys oli kertalippujen osalta 10 %, niin kuin nyt kaupunginhallituskin päätti. Lopullisen sinetinhän annamme valtuustossa, jossa käsittely alkaa nyt keskiviikkona. On aika turhauttavaa huomata, että maan valtamedian toimittajat eivät vaivaudu tarkastamaan faktoja. Edes kotikaupunkinsa asioista.